Založ si blog

100% prírodné esenciálne oleje liečia rôzne neduhy

vonaČo sú esenciálne oleje

Esenciálne oleje sú prírodné aromatické látky, ktoré sa nachádzajú v semenách, v kôre, v dreve, v stonkách, listoch, koreňoch i kvetoch rastlín. Ich vôňa býva krásna a veľmi silná. Pokiaľ ste sa niekedy tešili z vône ruže, z prechádzky levanduľovým poľom alebo z vône čerstvej odtrhnutej mäty, pocítili ste aromatické kvality esenciálnych olejov. Oleje dodávajú rastline jej charakteristickú vôňu, poskytujú jej ochranu proti chorobám a škodcom a podieľajú sa tiež na procese opeľovania.

Tieto fytochemické látky nie sú založené na vodnej báze. Sú rozpustné v tukoch, ale neobsahujú tuky ani mastné kyseliny, ktoré sa inak nachádzajú v rastlinách alebo v živočíšnom tuku. Čisté esenciálne oleje bývajú priehľadné a ich farba sa pohybuje od čírej, cez žlto-hnedú až k tmavo modrej.

Skúste si doma rukou ošúpať zrelý pomaranč. Vonné látky na vašich rukách sú plné esenciálnych olejov.

Mnoho starých kultúr využívalo terapeutické vlastnosti esenciálnych olejov. Tiež v dnešnej dobe sa objavujú stále nové vedecké výskumy a smery, ktoré presadzujú holistický prístup k liečbe a zdraviu a ktoré znovu oživujú a znovu objavujú možnosti esenciálnych olejov.

(CPTG) Certifikované čisté esenciálne oleje terapeutickej triedy ® firmy dōTERRA predstavujú najbezpečnejšie, najčistejšie a najliečivejšie esenciálne oleje, ktoré sú v súčasnej dobe dostupné. Sú jemne a odborne vydestilované z rastlín, ktoré boli vypestované skúsenými pestovateľmi v rôznych častiach sveta a zozbierané v správnom čase a zodpovedajúcim spôsobom. Len v prípade splnenia týchto podmienok môžu mať esenciálne oleje optimálne zloženie a maximálnu účinnosť. Skúsení užívatelia esenciálnych olejov okamžite čuchom rozpoznajú vynikajúcu kvalitu týchto čistých, bezpečných a účinných terapeutických olejov.

Použitie esenciálnych olejov

Esenciálne oleje sa dajú použiť pre širokú škálu emočných a fyzických problémov. Môžeme ich užívať jednotlivo alebo v zmesiach – všetko záleží na požadovanom účinku a na skúsenostiach človeka, ktorý ich aplikuje. Bežne sa používajú troma základnými spôsobmi: aromaticky (rozptyľovaním do vzduchu), lokálne (na kožu) nebo vnútorne ako potravinový doplnok.

– Aromatické použitie

Čuch pôsobí v našom tele na mnoho fyziologických mechanizmov, vrátane stimulácie tvorby hormónov a ďalších metabolických procesov. Aromaterapia je založená na predvídateľných reakciách nášho tela na jednotlivé čuchové vnemy. Niektoré oleje majú po rozptýlení do vzduchu veľmi stimulujúci účinok, zatiaľčo iné tíšia a skľudňujú. Rozptylovánie esenciálních olejov naviac čistí vzduch od nežiadúcich pachov a patogénnych mikroorganismov. Odporúčame používať difuzéry (alebo zvlhčovače vzduchu), ktoré oleje nezahrievajú a nemenia teda jeho chemickú štruktúru. Esenciálne oleje môžeme takisto pridávať do prostriedkov na umývanie a na pranie, kde zvýšia ich účinnosť, budú pôsobiť proti mikroorganismom a dodajú príjemnú vôňu. 100% esenciálne oleje sa nesmú používať v klasických aromalapmách vyhrievaných sviečkou, vysoká teplota by zmenila chemické zloženie látok. Z rovnakého dôvodu nie je vhodné používať naše esenciálne oleje v saunách. Síce by spravili peknú vôňu, ale vďaka vysokej teplote by stratili svoje liečivé schopnosti.

Massage– Lokálne použitie

Pretože molekulárne zloženie esenciálnych olejov je blízke zloženiu nášho tela, esenciálne oleje sa po aplikácii na kožu ľahko vstrebávajú a majú v danej oblasti rýchly lokálny účinok. Skľudňujú, liečia, regenerujú a s úspechom ich môžeme použiť pri masážach a pri kozmetických procedúrach. Pôsobia tiež ako prírodné dezinfekcie. Chemická štruktúra esenciálnych olejov im dovoľuje prenikať kožou do krvného riečišťa a pôsobiť tak na celé telo.

– Vnútrné použitie

Esenciálne oleje sa dajú takisto používať ako potravinové doplnky, ktorými podporíme liečbu najrôznejších zdravotných problémov. Niektoré oleje majú silné antioxidačné pôsobenie, iné podporujú zdravú zápalovú reakciu buniek. Okrem niekoľko málo olejov sa dá väčšina užívať vnútorne. Pri každom oleji je uvedené, akým spôsobom sa dá používať.

Ako je to v prípade alergikov?

Esenciálne oleje firmy dōTERRA sú destilované špeciálnymi prístrojmi, ktoré majú tak jemné sito, že neprepúšťajú molekule peľov, ktoré sú väčšie. Peľoví alergici teda nemusia mať žiaden strach používať naše esenciálne oleje a môžu si vychutnávať vône kvetov bez toho, aby im to vyvolalo alergickú reakciu.

Niektoré typy pokožky môžu byť ale citlivé na niektoré druhy olejov, preto sa odporúča pred masážou olejmi najskôr otestovať na malom kúsku pokožky ich pôsobenie. Esenciálne oleje na masáž je taktiež vhodné riediť frakcionovaným kokosovým olejom Coconut (40-50 kvapiek kokosového oleja a 3-4 kvapky vybraného esenciálneho oleja). Mnoho olejov je vhodné aplikovať na miesta, ktoré sú dobre prekrvené, napr. zápästie, vtedy sa používajú neriedené. Alebo na chodidlá, kde je veľa reflexných bodov, tam sa takisto používajú neriedené.

 

Esenciálne oleje DoTerra

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 2 – Ako si zrýchliť metabolizmus

26.01.2015

Ľudia sa nerodia s rovnako rýchlym metabolizmom. Možno aj vy poznáte vo svojom okolí niekoho, kto môže jesť čo chce, kalorické jedlá, sladkosti vo veľkom množstve a nepriberie ani vo vyššom veku. Málokto má ale to šťastie, väčšina z nás vekom priberá, metabolizmus sa spomaľuje, kilá sa lepia. Obézni ľudia sa radi vyhovárajú na gény a spomalený metabolizmus, nie [...]

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 1 – Príčiny nadváhy

23.01.2015

Kto chce schudnúť, nemal by sa o to pokúšať hladovaním či držaním najrôznejších diét. Je to doslova cesta do pekla a čím väčšie zamotávanie sa v bludnom kruhu rýchlej straty hmotnosti s následným ešte väčším pribratím na váhe. Áno, ide o starý známy jojo efekt, ktorému by sme sa mali určite vyhnúť, ak si nechceme úplne pokaziť metabolizmus. Keď si ho totiž [...]

Ako si zvýšiť imunitu – návrat k prírode 2

20.01.2015

Pokiaľ ste prežívali detstvo pred viac ako tridsiatimi rokmi, možno si pamätáte na kult vitamínu C. Samozrejme, už vtedy poznala veda aj ostatné vitamíny, k obyčajným ľuďom sa však informácie o ich význame príliš nedostávali. Zato „céčko“ bolo vnímané ako najdôležitejšia živina. Deti od rodičov i učiteľov počúvali historky o úbohých námorníkoch [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 237906x
Priemerná čítanosť článkov: 7930x

Autor blogu