Založ si blog

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 2 – Ako si zrýchliť metabolizmus

Ľudia sa nerodia s rovnako rýchlym metabolizmom. Možno aj vy poznáte vo svojom okolí niekoho, kto môže jesť čo chce, kalorické jedlá, sladkosti vo veľkom množstve a nepriberie ani vo vyššom veku. Málokto má ale to šťastie, väčšina z nás vekom priberá, metabolizmus sa spomaľuje, kilá sa lepia. Obézni ľudia sa radi vyhovárajú na gény a spomalený metabolizmus, nie je to ale tak, pokiaľ sa stále zdravo stravujú, vekom síce zvyknú pribrať, ale nie tak extrémne. Ak sú obézni naši rodičia a my sme tiež, nemôžu za to gény, ale zlé stravovacie návyky ktoré sme od nich prebrali.

Metabolizmus si veľmi často spomaľujeme aj sami, najhoršie sú rôzne diéty a hladovania. Ak chcete schudnúť do plaviek, začnite so sebou niečo robiť už teraz, nie týždeň pred návštevou kúpaliska. Hladovaním síce môžete za krátky čas relatívne veľa schudnúť, za krátko to ale priberiete späť a ako bonus k tomu niečo navyše. Pri hladovaní a diétach organizmus funguje v núdzovom režime, nedostávajú sa mu dôležité živiny, preto začne spaľovať tuky. Keď ale začneme zase normálne jesť, naše telo si vytvorí o to väčšiu zásobu tukov, aby v prípade vypuknutia ďalšieho „hladomoru“ malo dostatok zásob. Takto nič nedosiahneme, resp. nič pozitívne. Čím viac diét a hladovaní, tým pomalší metabolizmus a tým sme stále tučnejší. Ľudia, ktorí vo svojom živote držali množstvo diét majú výrazne spomalený metabolizmus a kilá sa ich držia ako kliešť, aj keď potom prejdú na zdravú stravu a prijímajú veľmi málo kalórií. Často ani za pár mesiacov sa im pri takejto strave nepodarí zhodiť viac ako pár kíl. Sú z toho rozčarovaní a znechutení, majú chuť vrátiť sa ku kalorickej strave, lebo toto stravovanie im neprináša žiadne výsledky. Zmieria sa s tým, že to majú proste v génoch, nič sa s tým nedá robiť a začnú sa stravovať zas nezdravo.

Tak to ale nie je, niečo sa s tým robiť dá. Metabolizmus sa dá zase zrýchliť. Netreba ale čakať, že nadváhu, ktorú sme si pestovali dlhé roky zhodíme za pár týždňov. Chce to proste čas, trpezlivosť a vedieť ako na to. Čo pomáha?

1. Prečistite si črevá

Toto by sme mali urobiť ako úplne prvú vec. Ak sa aj začneme zdravo stravovať, po rokoch nezdravej stravy máme silne zanesené črevá, je tam až niekoľkomilimetrová vrstva odpadu. Živiny zo zdravej stravy sa nemajú ako vstrebávať, preto aj keď ich konzumujeme, do krvného obehu sa ich dostane málo a organizmus na to reaguje tým, že máme stále hlad. Je viacero spôsobov, ako si prečistiť črevá. Pomôcť môžu niektoré výživové doplnky, napr. Cleanseen Dr. Nona. Neodporúčam s ním ale hneď začať ľuďom, ktorí sa veľa rokov nezdravo stravovali, nejedli takmer žiadnu surovú zeleninu a vlákninu a majú zápchu. Cleanseen spôsobí odtrhnutie odpadu v črevách, ktoré by sa potom normálne malo vylúčiť. Ak máte črevá ale silno zanesené, príliš veľa odtrhnutého odpadu môže spôsobiť kŕče v bruchu. Ak máte stolicu každý deň, netrpíte zápchou a môžete hneď začať s Cleanseenom. V opačnom prípade vám odporúčam začať s Reumoseenom, ktorý okrem iných pozitívnych účinkov čistí tiež črevá, ale nie tak radikálne ako Cleanseen. Odstráni vrchnú vrstu odpadu a neskôr braný Cleanseen dokončí zbytok. Reumoseen užívajte 1 kapsulu 3x denne, po mesiaci ho môžete vymeniť za Cleanseen, ktorý tiež netreba brať dlhšie ako mesiac. Po prečistení sú črevá pripravené v plnej miere absorbovať všetky dôležité živiny zo stravy.

Ako často treba čistiť črevá je rôzne, pri nezdravej kalorickej strave, absencii zelených potravín približne každé 2 roky, pri zdravej rastlinnej strave a jedle s vysokým obsahom vlákniny to netreba robiť vôbec. Či to potrebujete alebo nie zistíte jednoducho, pokiaľ máte stolicu 2-3x denne, črevá čistiť vôbec netreba.

2. Doplňte živiny

Črevá máte krásne prečistené a nič nestojí v ceste začať telu dodávať dôležité živiny, ktoré si už môže cez črevá v plnej miere aj absorbovať. Všetkým ľuďom s nadváhou a hlavne obéznym odporúčam začať telu dodávať živiny z rastlinnej stravy. Dnes sú veľmi populárne smoothies a ja ich môžem len odporučiť. Nie, ani mne nechutí len tak hrýzť surovú mrkvu, zeler či brokolicu. Ak túto zeleninu ale rozmixujete, pridáte trocha vody a ovocie (napr. jedno jablko, jeden banán, za hrsť malín a pod.), vznikne veľmi chutný nápoj. Môžete si do neho pridať aj za lyžičku oleja (olivového, kokosového, konopného a pod.) a kto je závislý na sladkom aj trocha medu. Väčšinou to ale nie je potrebné, to ovocie mu dodá dostatočne sladkú chuť. Ak si spolu so zeleninou a ovocím rozmixujete aj ovsené vločky, zasýtia telo ešte viac a o to dlhšie nebudete hladní. Smoothies môže nahradiť aj jedno jedlo denne, najlepšie večeru. Nič si z toho ale nerobte, ak si dáte smoothie a za krátko ste hladný ako vlk. Ľudia s nadváhou a obezitou majú roztiahnutý žalúdok a potrebujú jesť viac jedla, ako štíhli ľudia. Dajte si smoothie a ak neskôr zase pocítite hlad, dajte si napr. celozrnný chlieb s cícerovou nátierkou alebo podobne. Vďaka smoothie toho zjete menej ako zvyčajne, takže ste určite na správnej ceste.

Veľmi dobrou voľbou sú aj sladkovodné riasy, napr. chlorella, alebo mladý zelený jačmeň. Síce nie sú určené primárne na chudnutie, ale telu dodajú veľké množstvo potrebných živín, dôsledkom čoho máte menší hlad a aj telo si pýta stále menej jedla. Tieto doplnky výživy vám tiež upravia chute, budete mať stále menej chuť na sladké a nezdravé jedlá. Treba ale trpezlivosť, účinok nepocítite za pár dní. Je treba ich brať dlhodobo.

3. Doprajte si citrusy

Citrusy sú veľmi dobré na rozhýbanie lenivých a pomalých čriev. Sú ľahko dostupné a nestoja veľa. Ak si kúpite niektoré tabletky na chudnutie, veľmi často v nich nájdete práve extrakt z citrusov. Načo ich ale brať vo forme tabliet, oveľa lepšiu službu vám urobia čerstvé. Naučte sa ich jesť pravidelne. Je jedno či je to pomaranč, mandarínka alebo grep. Každé ráno si na prázdny žalúdok doprajte 2 dl vody so šťavou z citróna, neskôr si citrónom ochucujte čaje (nedávajte ho ale do horúceho čaju, počkajte, kým vychladne, vysoká teplota zabíja niektoré enzýmy). Ak ich budete konzumovať každý deň, výsledky určite pocítite. Aj tu ale platí, že netreba čakať výsledky o pár dní, možno ani týždňov.

4. Doplnky výživy

Čo môžete, to určite konzumujte čerstvé. Nie všetko sa ale dá u nás kúpiť v potravinách. Ovocie acai rastie v amazonských pralesoch, u nás na pultoch ho teda čerstvé nenájdete. Je to ale veľmi dobrý doplnok stravy, okrem toho, že zrýchľuje pomalé črevá, je veľmi zdravý, obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, aminokyselín, enzýmov, fytochemikálií a hlavne, má obrovské množstvo antioxidantov, čím pomáha bojovať proti civilizačným chorobám, vrátane tých onkologických. Acai pomáha zrýchľovať metabolizmus a tiež zabraňuje vstrebávaniu tukov z potravy. Nečakajte ale nijaké zázraky, tie vám neposkytne bohužiaľ žiadna tabletka. Pokiaľ budete jesť samé nezdravé a vyprážané jedlá, kopu sladkostí, piť litre koly a o polnoci vyjedať chladničku a potom si dáte jednu tabletku, tá to nezachráni. Treba sa aspoň trocha snažiť a acai vám pomôže urýchliť chudnutie. Odporúčam ale brať acai vo forme výživových doplnkov, nie nápoja. Ten nápoj je síce veľmi chutný, ak si ale pozriete zloženie, je tam 8% ovocia acai a ostatné sú iné látky a tiež cukry. Na chudnutie vám teda príliš nepomôže.

Tu by som chcela upozorniť na rôzne „zázračné“ tabletky, ktoré nám stále posúvajú niektorí neseriózni predajcovia. Venujem sa zdravej strave, doplnkom výživy a aj chudnutiu už dosť dlho, niekoľko rokov. Mám s tým skúsenosti a aj vidím, ako to pôsobí na rôznych ľudí. Mám tiež prehľad v tom, čo ponúkajú iní predajcovia. Vo všeobecnosti môžem povedať, že platí, že ľudia chcú byť štíhli, ale nie zdraví. Doplnky výživy, ktoré sľubujú chudnutie bez zdravej stravy, pohybu, a pod. sa predávajú vo veľkej miere, tie, ktoré sú na podporu imunitného systému stoja na sklade a skoro nikto ich nechce. Ľudia sa chcú stravovať tak, ako doteraz, nezdravo, potom si chcú dať jednu tabletku na chudnutie a čakajú, že tuky sa spália sami. Je dosť všelijakých špekulantov, ktorí toto zneužívajú. Sledujem trh s doplnkami výživy už dosť dlho. Títo predajcovia cca. raz za rok prídu vždy s prevratnou zázračnou tabletkou či kapsulou, ktorá celkom určite vyrieši obezitu. Sľubujú možnosť jesť veľa, koľko len chcete a čo len chcete. Potom si raz či dvakrát denne dáte túto zázračnú tabletku a tuky sa začnú spaľovať rýchlosťou blesku. Za mesiac garantujú 10 či 15 kíl. Prvá otázka je, ako to môžu garantovať? Človek, čo má napr. 10 kíl navyše chudne pomalšie ako ten, čo má navyše 60 kíl. Nedá sa to nijak zovšeobecniť, záleží od veľa faktorov, ako rýchlo človek chudne. Druhá vec, sľubujú vrátenie peňazí, ak nebudete s výsledkom spokojní. Otázka znie, ako, keď na nich takmer nikdy nenájdete na stránke kontakt? Niekedy tam je anglická alebo americká adresa, to je ale adresa výrobcu a nie slovenského distribútora. Výrobca vám nič nesľuboval a preto nečakajte, že vám niečo vráti. Často ale na stránke nie je žiadna adresa a tým spoznáte, či ide o seriózneho predajcu alebo nie. Ak vám to nepomôže tak, ako sľubujú, môžte sa sťažovať tak akurát na lampárni. Ak teda niečo kupujete, vždy si všímajte, či tam je uverejnená adresa predajcu alebo nie, môžte tým predísť veľkému sklamaniu.

Ja mám podozrenie, že tieto zázračné pilulky na trh dodáva stále jeden a ten istý dodávateľ. Nakoľko na seba nikdy nemá uvedený kontakt, neviem ani ja o koho ide. Vždy ale príde na trh s niečím novým a zaručene úspešným. Vždy si vytvorí nové stránky a vrazí veľa peňazí do inzercie, ich reklamy na vás kričia nech kliknete kamkoľvek. Vo veľkom sa mu to ale vráti, tabletky sú samozrejme predražené a využíva túžbu ľudí schudnúť bez toho, aby museli prstom pohnúť a zmeniť či obmedziť stravu. A stále mu to prechádza, už roky. Vždy, keď ľudia zistia, že tá tabletka tak zázračne nefunguje, sú z toho rozčarovaní, sklamaní a píšu negatívne recenzie na rôznych fórach. A vtedy príde pravdepodobne ten istý predajca s novou, tentoraz určite prevratnou tabletkou. A ľudia zase ostošesť kupujú. Nakoľko nikdy nenecháva kontakt na seba, ľudia ani neprídu na to, že je to stále ten istý predajca. Nemusíte sa báť, tie tabletky či kapsule vám určite neublížia, naopak, sú dobré. Čakať od toho ale, že schudnete 10 či 15 kíl za mesiac je ale samozrejme hlúposť. Takto tu bol pred pár rokmi acai berry, potom malinový ketón, zelená káva atď., dnes je to Forskolin a zajtra bude zase niečo iné. Šikovní obchodníci si vždy niečo nájdu. Hoci všetky tieto produkty sú na chudnutie dobrá voľba, pri veľmi zlej životospráve vám vôbec nepomôžu, musíte sa aspoň trocha snažiť aj sami.

Z mojich skúseností vám môžem povedať, neverte vôbec žiadnej reklame, ktorá sľubuje rýchle a bezprácne chudnutie. Ak by niekto niečo také vymyslel, dostal by nobelovú cenu.

Ja vás nemienim v ničom klamať a hoci viem, že väčšine z vás sa to nebude čítať príjemne, bez vášho snaženia to proste nepôjde, alebo aspoň nie vo veľkej miere. S tabletkami acai síce môžete schudnúť aj bez námahy, hlavne ak máte veľkú nadváhu, bude to ale len pár kíl, nemôžete čakať, že budete vyzerať ako modelka z časopisu, či fitnesák z kulturistického časopisu.

Takže vám zostávajú len dve možnosti, buď naďalej čakať na ozajstnú zázračnú tabletku, ktorej sa možno nikdy nedočkáte, alebo so sebou začať niečo robiť.

5. Doprajte si vlákninu

Môže to znieť ako klišé a určite ste o tom už veľa krát počuli, ale vláknina je naozaj dôležitá. A to ako pre zdravie, tak aj na chudnutie. Naše telo ju síce nevie stráviť, prechádza našim črevným traktom bez zmeny, tým ho ale čistí, zbavuje usadenín a odpadu. Vláknina tiež vyvoláva pocit sýtosti a tým pomáha k zdravému chudnutiu. Ideálne je, ak si zvyknete každý deň pridať k jedlu úplne obyčajné ovsené vločky. Určite ale nekupujte rôzne ochutené zmesi müsli, ktoré sa tvária ako zdravé raňajky. Neobsahujú skutočné ovsené vločky, len minimum vlákniny ak vôbec nejakú, zato obsahujú veľké množstvo obyčajného rafinovaného cukru. Pozrite sa o pár regálov nižšie a niekde zastrčené schované objavíte obyčajné neochutené a lacné ovsené vločky. Že vám nechutia? Verte tomu, že ak by ste týždeň nič nejedli, ich chuť by vám pripadala ako tá najlepšia na svete. My máme všeobecne pokazené chute a preto nedokážeme vnímať chuť niečoho tak prostého. Nemusíte ale týždeň hladovať na to, aby ste zistili, ako chutia ovsené vločky, hladovanie ani nie je zdravé. Stačí sa premôcť a pridávať si ich každý deň aspoň k jednému jedlu, tiež si ich doprajte medzi hlavnými jedlami. Vyvolajú pocit sýtosti a na obed či večeru potom zjete menej. Možno tiež nie hneď, ak sme „rozožraní“ a proste zvyknutí sa nejak stravovať, nezmeníme to zo dňa na deň. Ak si ale ovsené vločky zaradíte pravidelne do jedálnička, za nejaký čas sa vám chuťové bunky upravia, zistíte, ako chutia a tiež to, že sú vlastne naozaj chutné. Automaticky začnete jesť o niečo menej.

Veľmi dobrou a pri chudnutí účinnou potravinou je u nás tiež už stále známejšia chia, konkrétne semienka z nej. Obsahujú tiež veľa vlákniny, dokonca viac ako ovsené vločky. Okrem toho obsahujú omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, viac ako losos, viac antioxidantov ako černice, viac vápnika ako mlieko, to z nich robí doslova super potravinu. A nejedná sa o nič umelé, ponúka nám to sama matička Zem.

Semienka chia pôsobia proti priberaniu hneď niekoľkými spôsobmi. V žalúdku vytvoria kašovitú zmes, ktorá vyvolá pocit nasýtenia, zjeme potom menej z normálneho jedla. Odporúčam si ich preto dopriať 15 minút pred jedlom. Tým, že Chia žalúdok touto kašovitou zmesou obalí, spomaľuje tiež premenu sacharidov na tuky a ich ukladanie, ak ich telo nevyužije. Preto ak zhrešíme, zjeme čokoládu, koláč alebo tortu, je dobré si dať chia semiačka, aspoň čiastočne zabrzdíme prijatie cukrov. Toto funguje samozrejme len obmedzene, nemôžeme čakať, že ak budeme jesť celý deň čokoládky, keksíky, koláčiky a zapíjať to kolou, že budeme zázračne chudnúť. Treba sa snažiť aspoň obmedziť sladké a chia nám pomôže ešte viac. Dobrá správa je, že ak si zvyknete jesť akúkoľvek potravinu, ktorá obsahuje veľa vlákniny denne a pravidelne, po čase vám to čiastočne zmení chute a sami nepocítite potrebu toľko sa napchávať sladkým. Čo by ste mali ale určite urobiť ako prvé, prestať piť všetky umelé sladké nápoje, ako koly, tonicy, fanty a pod. Nepite ani džúsy z obchodu, väčšinou nie sú o moc lepšie, obsahuje veľa pridaného cukru. Spravte si smoothies z čerstvého ovocia.

6. Športujte

V neposlednom rade pomáha na zrýchlenie metabolizmu aj šport. Nemusíte vo fitku vypustiť dušu a potom sa týždeň nemôcť postaviť kvôli svalovici. Na chudnutie pomáha pravidelné, skôr kratšie cvičenie. Hlavne na začiatok to nepreháňajte, cvičte či zabehnite si 15 minút, ak ste nikdy pred tým necvičili, telo si musí na to privykať postupne. Zdravé chudnutie je pomalé chudnutie a preto máme čas. Je na vás, aký šport si vyberiete, vyberte si niečo, k čomu máte najlepší vzťah a bude vás aspoň trocha baviť. Môže to byť plávanie, beh, korčuľovanie, bicyklovanie, cvičenie vo fitness, aerobik a iné. S tým aerobikom by som ale počkala, kým nemáte žiadnu kondičku, hodinové poskakovanie vás neuveriteľne vyčerpá a pravdepodobne z hodiny odídete skôr, ako vôbec skončí. Treba si najskôr zlepšiť kondičku iným spôsobom. Radšej si nekupujte domov stacionárny bicykel či stroj na cvičenie. Doma nebudete mať motiváciu, možno zo začiatku sa k tomu ešte pár krát dokopete, ale u drvivej väčšiny ľudí končia tieto stroje ako predražené sušiaky na prádlo. Dohodnite sa s kamarátkami, že budete chodiť cvičiť, behať, bicyklovať spolu, budete si pre seba motiváciou, skôr sa k tomu prinútite ak viete, že na vás niekto čaká. A tiež, keď sa jednej z vás nebude chcieť, tie druhé ju prehovoria. Dobré je aj cvičenie vo fitness, na začiatok odporúčam zaplatiť si trénera, ukáže vám ako cvičiť a správne pri tom dýchať, aby to naozaj malo efekt. Neskôr už môžete do fitka chodiť aj sami, keď už si zaplatíte za vstup a budete mať okolo seba cvičiacich ľudí, ľahko sa prinútite cvičiť sami, ako doma, kde vás to skôr láka sadnúť si pred televízor alebo venovať sa iným činnostiam. Zo začiatku sa do cvičenia a športu treba nútiť, keď ale budete dostatočne vytrvalí, začnete sa na to tešiť a po ňom sa budete cítiť úžasne, lebo cvičenie a šport vyplavuje do krvi endorfíny – hormóny šťastia.

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 1 – Príčiny nadváhy

23.01.2015

Kto chce schudnúť, nemal by sa o to pokúšať hladovaním či držaním najrôznejších diét. Je to doslova cesta do pekla a čím väčšie zamotávanie sa v bludnom kruhu rýchlej straty hmotnosti s následným ešte väčším pribratím na váhe. Áno, ide o starý známy jojo efekt, ktorému by sme sa mali určite vyhnúť, ak si nechceme úplne pokaziť metabolizmus. Keď si ho totiž [...]

Ako si zvýšiť imunitu – návrat k prírode 2

20.01.2015

Pokiaľ ste prežívali detstvo pred viac ako tridsiatimi rokmi, možno si pamätáte na kult vitamínu C. Samozrejme, už vtedy poznala veda aj ostatné vitamíny, k obyčajným ľuďom sa však informácie o ich význame príliš nedostávali. Zato „céčko“ bolo vnímané ako najdôležitejšia živina. Deti od rodičov i učiteľov počúvali historky o úbohých námorníkoch [...]

Ako si zvýšiť imunitu – návrat k prírode 1

19.01.2015

V dnešnej dobe sa mnoho ľudí vracia k prírode a na liečbu rôznych chorôb aj na ich prevenciu využívajú liečivú silu prírody. V dobách, keď ešte nebola medicína a najrôznejšie lieky, ľudia poznali bylinky a často ich využívali na liečbu. Príchodom klasickej medicíny sa od prírody odklonili a dnes už mnohí berieme lieky na bolesť, proti horúčke, či antibiotiká ako [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 237851x
Priemerná čítanosť článkov: 7928x

Autor blogu