Založ si blog

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 1 – Príčiny nadváhy

Kto chce schudnúť, nemal by sa o to pokúšať hladovaním či držaním najrôznejších diét. Je to doslova cesta do pekla a čím väčšie zamotávanie sa v bludnom kruhu rýchlej straty hmotnosti s následným ešte väčším pribratím na váhe. Áno, ide o starý známy jojo efekt, ktorému by sme sa mali určite vyhnúť, ak si nechceme úplne pokaziť metabolizmus. Keď si ho totiž pokazíme, len ťažko sa bude naprávať a je to veľmi dlhá cesta.

Príčiny nadváhy a obezity

1. Zdravotné príčiny

Aj rôzne choroby môžu spôsobiť priberanie na váhe. Ak ste v poslednom čase rýchlo pribrali, hoci sa stravujete aj hýbete rovnako a hlavne ak máte aj iné príznaky nejakej choroby, napr. veľká únava, je to určite dôvod na návštevu lekára. K dobrým správam patrí, že pri podchytení a správnom liečení choroby sa upraví aj váha.

2. Užívanie niektorých liekov

Ak užívate nejaké lieky dlhodobo, dobre si preštudujte príbalový leták. Niektoré môžu byť príčinou rýchlejšieho naberania hmotnosti. Pokiaľ je to váš prípad, skúste sa poradiť s lekárom, či sa nedajú lieky vymeniť za iné. Hlavne antidepresíva spôsobujú často priberanie na váhe a pritom v dnešnej dobe existuje už aj mnoho variant, s ktorými tento problém mať nebudete.

3. Tehotenstvo

Priberanie v tehotenstve je prirodzené a potrebné. V tomto období je zvlášť nebezpečné držať diéty, to ale neznamená, že sa nemôžete stravovať zdravo. Tvrdenie, že v tehotenstve treba jesť za dvoch je len mýtus. Embryo a neskôr malý človiečik vo vás potrebuje živiny, ale zďaleka nie toľko jedla, ako ďalší dospelý človek. Oveľa lepšie pre svoje dieťa spravíte, keď budete jesť zdravo, ako keď budete jesť veľa. Nemusíte pritom vôbec jesť viac ako zvyčajne, dieťatko vo vašom brušku si úplne vystačí s tým, čo doprajete sami sebe. Zdravý prírastok na váhe ku koncu tehotenstva je 10,4 – 14 kg, pritom len 2-3 kg sú tuky, ostatné je dieťa, placenta, zväčšená maternica a prsia, plodová voda, množstvo krvi v tele a zadržané tekutiny.

4. Pomalé črevá (pomalý metabolizmus)

Ľudia sa nerodia s rovnako rýchlym metablizmom. Metabolizmus si ale môžeme spomaliť aj sami, nezdravým stravovaním, absenciou pohybu, prejedaním sa a hlavne držaním rôznych diét s následným jojo efektom. U veľa z nás sú za spomalený metabolizmus zodpovední rodičia, ktorí nám od detstva vyvárali nezdravé a kalorické jedlá a neviedli nás k žiadnej fyzickej aktivite. My tento životný štýl od nich v dospelosti preberáme a rovnako nezdravo sa stravujeme aj sami. Cesta von z tohto bludného kruhu je možná, je to ale dlhodobejší proces.

5. Depresie alebo prepracovanosť

Samotná depresia a nespokojnosť so svojím životom vedie často k prejedaniu. Je známe, že čokoláda prispieva k tvorbe endorfínov a zlepšuje našu náladu. Ak zjeme celú čokoládu, zdvihne nám to náladu, cítime sa lepšie. Je to ale začarovaný kruh, lebo z veľkého množstva sladkostí priberáme, nepáčime sa sami sebe a depresie prídu už aj za kilá navyše. Treba sa z tohto kruhu vymaniť. Prvé, čo by ste mali urobiť je odstrániť príčinu vašich problémov. Znie to jednoducho, ťažšie sa to ale vykonáva. Ako prvé by ste mali čokoládu vymeniť za med a čipsy za oriešky.

Ak máte pocit, že so svojimi problémami nezvládate bojovať sami, obráťte sa na skúseného psychológa. Už len to, že budete môcť bez obáv z odsúdenia a prezradenia rozprávať o svojich problémoch vám na duši veľmi uľaví a budete sa cítiť oveľa lepšie. Vyštudovaná psychologička vám navyše najlepšie poradí, ako si s problémami poradiť a riešiť ich.

6. Veľké množstvo alkoholu

Chodíte často na nejaké oslavy, diskotéky či párty a nikdy nepohrdnete pohárikom? Potom sa nečudujte, že sa na vás kilá akosi lepia. Alkohol má veľa kalórií a okrem toho, že sa na vás lepia kilá navyše máte aj našliapnuté k tomu, stať sa alkoholikom. Obmedzte preto prísun alkoholu. Úplne vylúčte likéry, medoviny a sladké kokteily, ktoré majú veľký obsah cukru. Ak už si chcete vypiť, uprednostnite tvrdý alkohol zmiešaný s veľkým množstvom vody (určite nie tonica a podobných sladkých limonád).

7. Vyšší vek a menopauza

Takmer každému z nás sa metabolizmus spomaľuje vekom. Aj keď jeme to isté čo v dvadsiatke, vtedy sme boli štíhli ako prútik a dnes sme už oblepení pneumatikou. Tiež ľudia, ktorí sa roky veľmi zle stravovali a majú obezitu, hlavne ak niekedy držali rôzne diéty majú tak spomalený metabolizmus, že ich telo nedokáže spaľovať tuky ani keď to zrazu obmedzia a prijímajú len málo kalórií. Metabolizmus si ale môžeme zrýchliť, nejde to ale zo dňa na deň. Ženy v a po menopauze majú nedostatok estrogénu a to je ďalšou príčinou priberania. Tu pomôže dopĺňať estrogén, dá sa to aj liekmi, ktoré vám predpíše lekár. Možnosťou voľby je brať výživové doplnky obsahujúce fytoestrogén, ktorý obsahuje napr. Femseen Dr. Nona. Pri jeho dlhodobom užívaní sa upraví hladinu estrogénu v krvi a tuky sa budú spalovať rýchlejšie. Môžu ho brať aj ženy pred menopauzou, hladina estrogénov klesá postupne s vekom a aj ženy v štyridsiatke, ktoré majú do menopauzy ešte 10-20 rokov ho už majú oveľa menej, ako keď mali 20.

8. Nezdravá strava a zlý životný štýl

Jednoznačne najčastejšia príčina nadváhy a obezity. Ak už sa nechcete vzdať nezdravých jedál, zaraďte do vášho jedálnička aspoň čo najviac surovej zeleniny a ovocia. Robte si zeleninové a ovocné smoothies, je to doslova vitamínová bomba v prírodnej forme, obsahuje minimum kalórií a zasýti. Ak sa neviete vzdať sladkého, pridajte si do nich med. Keď kupujete med, dajte si pozor na to, aby bol pravý. V supermarketoch sa často predáva akási náhrada medu, je to umelo vyrobený produkt a s medom nemá nič spoločné. Problém je, že sa tiež predáva pod menom med a neznalý človek ich nerozozná. Napodobeniny medu spoznáte podľa toho, že sú lacné, veľmi tekuté a nikdy nekryštalizujú. Bývajú tiež označené ako včelí med, pričom skutočný včelí med je označený popisom, o aký med sa jedná (kvetový, lesný, repkový, lipový, agátový, slnečnicový, medovicový…), bývajú aj ochutené medy, ako kakaový (výborná náhrada čokolády), zázvorový, škoricový (oboje výborné proti chrípke a na zvýšenie imunity) a pod. Určite pravý med kúpite u včelára.

 

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 2 – Ako si zrýchliť metabolizmus

26.01.2015

Ľudia sa nerodia s rovnako rýchlym metabolizmom. Možno aj vy poznáte vo svojom okolí niekoho, kto môže jesť čo chce, kalorické jedlá, sladkosti vo veľkom množstve a nepriberie ani vo vyššom veku. Málokto má ale to šťastie, väčšina z nás vekom priberá, metabolizmus sa spomaľuje, kilá sa lepia. Obézni ľudia sa radi vyhovárajú na gény a spomalený metabolizmus, nie [...]

Ako si zvýšiť imunitu – návrat k prírode 2

20.01.2015

Pokiaľ ste prežívali detstvo pred viac ako tridsiatimi rokmi, možno si pamätáte na kult vitamínu C. Samozrejme, už vtedy poznala veda aj ostatné vitamíny, k obyčajným ľuďom sa však informácie o ich význame príliš nedostávali. Zato „céčko“ bolo vnímané ako najdôležitejšia živina. Deti od rodičov i učiteľov počúvali historky o úbohých námorníkoch [...]

Ako si zvýšiť imunitu – návrat k prírode 1

19.01.2015

V dnešnej dobe sa mnoho ľudí vracia k prírode a na liečbu rôznych chorôb aj na ich prevenciu využívajú liečivú silu prírody. V dobách, keď ešte nebola medicína a najrôznejšie lieky, ľudia poznali bylinky a často ich využívali na liečbu. Príchodom klasickej medicíny sa od prírody odklonili a dnes už mnohí berieme lieky na bolesť, proti horúčke, či antibiotiká ako [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 236720x
Priemerná čítanosť článkov: 7891x

Autor blogu