Založ si blog

Ako si zvýšiť imunitu – návrat k prírode 2

Pokiaľ ste prežívali detstvo pred viac ako tridsiatimi rokmi, možno si pamätáte na kult vitamínu C. Samozrejme, už vtedy poznala veda aj ostatné vitamíny, k obyčajným ľuďom sa však informácie o ich význame príliš nedostávali. Zato „céčko“ bolo vnímané ako najdôležitejšia živina. Deti od rodičov i učiteľov počúvali historky o úbohých námorníkoch postihnutých skorbou a každý deň poslušne cucali kyslé vitamínové tabletky.

Dnes už vieme, že prínos syntetických vitamínov pre zdravie nebol nijak významný. Dokonca sa ukazuje, že telu nijak zvlášť neprospejeme, ani keď budeme brať rôzne vitamíny či minerály v tabletkách. Navzdory pokroku vedy sa totiž zas a znovu ukazuje, že človek nie je múdrejší ako príroda a ani ten najdokonalejší multivitamín nedokáže nikdy nahradiť živiny, ktoré nám poskytuje prirodzená rastlinná strava.

Neznamená to, že by vitamíny a minerály neboli pre nás dôležité. Napr. spomínaný vitamín C je pre nás naozaj veľmi dôležitý, organizmus človeka si ho na rozdiel od niektorých iných zvierat nedokáže vyrobiť sám a sme teda úplne odkázaný na jeho prísun z potravy. Čím to teda je, že umelo vytvorené vitamíny nám nepomáhajú?

Rastliny totiž obsahujú nielen vitamíny a minerály, ale i stovky ďalších látok. Sú to aminokyseliny, enzýmy, chlorofyl a dokonca mnoho takých, ktoré ešte stále neboli objavené a o ich účinku zatiaľ veľa nevieme, nieto ich dokázať umelo vyrobiť. Všetky tieto látky ale spolu pôsobia spoločne. Niektoré navzájom zvyšujú svoju účinnosť, či podporujú vstrebávanie, iné sa zase chránia pred zničením pri priechode kyslým prostredím žalúdka.

Preto samostatne dodávaný vitamín či minerál pre nás nemá žiadnu hodnotu. Pestrý jedálniček, ktorý obsahuje vysoký podiel rastlinnej stravy je jednou z najlepších vecí, ktoré pre seba môžeme urobiť. Doplnky výživy majú zmysel len vtedy, ak sú vyrobené z celej rastliny, koreňa, semien, huby, zeleniny či ovocia a zároveň sú šetrne spracované. Celá rastlina sa vysuší a pomelie na prášok, ktorý potom slúži na prípravu nápojov, alebo sa vloží do tobolky a konzumuje ako doplnok výživy. Takže zmysel pre nás určite majú doplnky výživy napr. z echinacey, hlivy ustricovej a kopa ďalších.

Veľmi významnú úlohu pri zdravej a pestrej strave zohrávajú tzv. zelené potraviny, hlavne mladý zelený jačmeň a chlorella pyrenoidosa.

Mladý zelený jačmeň

V mladom zelenom jačmeni nájdeme prakticky všetky živiny, ktoré náš organizmus potrebuje, vrátane vitamínu B12, ktorý často v inej rastlinnej strave chýba. Podstatné však nie je len ich presné množstvo, ale fakt, že sa jedná o akýsi komplex, ktorý pôsobí spoločne. Mladý jačmeň totiž obsahuje množstvo živín vrátane tých, o ktorých existencii máme zatiaľ len hmlistú predstavu. Všetky navzájom podporujú svoju vstrebateľnosť a využiteľnosť, navzájom sa chránia pred zničením a telu prinášajú veľký úžitok. Nemá zmysel tu vymenúvať všetky vitamíny, minerály, aminokyseliny, enzýmy atď. ktoré mladý jačmeň obsahuje, je ich obrovské množstvo.

Výhonky mladého jačmeňa nie sú liekom, napriek tomu ich pravidelná konzumácia vedie k vyliečeniu alebo podstatnému zlepšeniu väčšiny ochorení. Tým, že obsahujú kompletnú zbierku všetkých dôležitých živín podporujú fungovanie všetkých pochodov v organizme, vrátane imunitných procesov a schopnosti sebauzdravovania.

Zelený jačmeň od Green Ways je spracovávaný veľmi šetrne, takže si zachováva všetky účinné látky. Jačmeň sa umyje a vylisuje. Vylisovaná šťava sa v špeciálnom zariadení pri veľmi nízkych teplotách (do 31°C) rýchlo vysuší. Tým vznikne 100% čistý a nepasterizovaný prášok pre prípravu šťavy jemnej chuti. Tento spracovateľský postup umožňuje získať živý rastlinný nektár. Je pestovaný v bio kvalite na odľahlých miestach neznečistených civilizáciou, neobsahuje na rozdiel od u nás predávaného ovocia a zeleniny žiadne pesticídy, herbicídy a insekticídy.

Riasy – zelené zlato budúcnosti

Riasy sa ako zdroj potravy zatiaľ využívajú vo svete minimálne. Pritom sú doslova nabité vitamínmi, minerálmi, komplexnými proteínmi, enzýmami, chlorofylom a ďalšími živinami, bez nich sa ľudské telo nezaobíde. Ich kalorická hodnota je mizivá, preto sú veľmi účinné aj pri boji s nadváhou.

Zvlášť významná je jednobunková riasa chlorella. Ide o veľmi staré organizmy, jedny z najstarších na Zemi. Sú veľmi primitívne a jednoduché, práve v tom ale spočíva ich sila – neplytvajú energiou a všetku svoju bunkovú aktivitu zameriavajú na jediný cieľ – produkciu živín. Vďaka tomu ide o snáď najkoncentrovanejší zdroj živín v celom známom vesmíre.

Chlorella pyrenoidosa

Chlorellu objavil v roku 1890 mikrobiológ M. W. Beijernick. Dlho však zostávala iba ďalšou položkou v zozname druhov obývajúcich planétu a o jej mimoriadnych účinkoch sa toho veľa nevedelo. Dôvod bol jednoduchý – chlorella má totiž veľmi pevnú bunkovú stenu, ktorá spôsobuje, že živiny vnútri sú pre naše telo ťažko dostupné.

Bližšieho skúmania sa preto chlorella dočkala až po roku 1940. Priekupníkmi boli japonskí vedci, ktorí vyvinuli technológiu umožňujúcu rozlomenie bunkovej steny bez toho, aby došlo k rozkladu obsiahnutých živín. Vďaka tomu mohol svet začať využívať jeden z najúčinnejších prostriedkov, ktorý nám príroda ponúka. V Japonsku je dnes chlorella najpredávanejším výživovým doplnkom, pravidelne ju užíva asi 10 miliónov Japoncov.

Dôvod obľuby je jednoduchý: chlorella je veľmi bohatý zdroj živín, obsahuje najviac chlorofylu z celej rastlinnej ríše, ide o mimoriadne účinný detoxikačný prostriedok, ktorý má pozitívny vplyv na množsvto procesov v ľudskom organizme.

Ľudskému zdraviu chlorella prospieva štyrmi spôsobmi:

  1. Ponúka kompletnú výživu
    Je zdrojom množstva esenciálnych živín vo forme pre ľudský organizmus dobre využiteľných. Je bohatá nielen na vitamíny a minerály, ale aj na chlorofyl, vlákninu, antioxidanty, ribonukleové kyseliny a unikátny rastový faktor CGF. Vďaka tomu priamo vyživuje každú bunku zo 60 biliónov buniek nášho tela, je prevenciou množstva ochorení a podporuje bunkovú regeneráciu. Naviac nemá žiadne vedľajšie účinky, a preto je vhodná pre každého, vrátane detí a kojencov, seniorov či domácich zvierat.
  2. Posilňuje imunitný systém
    Chlorella predstavuje veľmi účinný prírodný spôsob podpory imunity. Odborníci ju nazývajú „modifikátorom biologickej odpovede“ pre jej schopnosť zvyšovať kapacitu imunitného systému, aj u ľudí, ktorí sú vystavení negatívnym účinkom stresu.
  3. Pomáha vylučovať škodliviny
    Naše telo má síce prirodzené detoxikačné schopnosti, narastajúce znečistenie ovzdušia, vody a potravín ich však neúmerne zaťažuje. Chlorella patrí medzi najúčinnejšie detoxikačné prostriedky. Vďaka vysokému obsahu chlorofylu a špeciálnej vláknine podporuje vylučovanie pesticídov, dioxínov, ťažkých kovov, zbytkov liekov, toxínov z cigariet, toxických produktov metabolizmu a ďalších škodlivín.
  4. Podporuje bunkový rast a spomaľuje starnutie.
    Chlorella obsahuje komplex označovaný ako CGF (Chlorella Grow Factor). Ten je zodpovedný nielen za vysoké reprodukčné schopnosti tejto riasy, ale zároveň dokáže podporiť bunkový rast a regeneráciu v ľudskom tele. Tým môže chlorella spomaliť starnutie a je účinnou prevenciou množstva degeneratývnych a civilizačných ochorení.

Moja osobná skúsenosť s mladým zeleným jačmeňom a chlorellou: Tieto zelené potraviny som objavila ešte pred mnohými rokmi a začala ich užívať. Neberiem ich stále, skôr si robím pravidelné kúry. Nebola som nijak vážne chorá, ale trpela som relatívne často infekciami, hlavne chrípkou, nádchou a pod. Tiež som bola chudokrvná, mala som nízky tlak a často sa mi pri vstávaní točila hlava, musela som si zas sadnúť, kým to neprešlo. Ako 18-ročná som si zaumienila, že budem chodiť pravidelne darovať krv, bola som však otrávená z toho, že ma pravidelne vyraďovali ako darcu pre chudokrvnosť. Až som tam chodiť prestala, aj tak to nemalo zmysel. O pár rokov, to som už brala jačmeň a chlorellu som sa zase vrátila na transfúznu stanicu a moje krvné výsledky boli tentoraz ukážkové. Začala som robiť to, čo som chcela robiť už pred rokmi, viac či menej pravidelne chodím darovať krv už roky a nikdy ani stopa po chudokrvnosti. Taktiež tie pocity točenia hlavy kvôli nízkemu tlaku už veľmi dávno nemávam, už roky mávam tlak v normálnych hodnotách, alebo len mierne nižší. O tom, ako už roky nepoznám, čo je to chrípka, nádcha, horúčka som písala už v predchádzajúcom príspevku. U mňa platí – čím som staršia, tým som zdravšia. Môj vek (36 rokov) mi tiež nikto netipuje, hádajú mi tak o 10 menej. Doteraz nemám ani jeden šedivý vlas a takmer ani vrásky. A to som nikdy nebola na žiadnych kozmetických procedúrach na omladenie pleti, nieto plastike či vstrekovaní botoxu. Dnes velebím svoje rozhodnutie, že som sa vtedy v dvadsiatke rozhodla kráčať inou cestou, než ktorú som dovtedy poznala.

Mladý zelený jačmeň

Chlorella Pyrenoidosa

Cena: 44,90 eur
Balenie: 180 g
(na 3 mesiace)
Cena: 44,90 eur
Balenie: 1200 tbl. 
(na 3 mesiace)
= 15 eur/mesiac = 0,50 eur/deň = 15 eur/mesiac = 0,50 eur/deň

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 2 – Ako si zrýchliť metabolizmus

26.01.2015

Ľudia sa nerodia s rovnako rýchlym metabolizmom. Možno aj vy poznáte vo svojom okolí niekoho, kto môže jesť čo chce, kalorické jedlá, sladkosti vo veľkom množstve a nepriberie ani vo vyššom veku. Málokto má ale to šťastie, väčšina z nás vekom priberá, metabolizmus sa spomaľuje, kilá sa lepia. Obézni ľudia sa radi vyhovárajú na gény a spomalený metabolizmus, nie [...]

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 1 – Príčiny nadváhy

23.01.2015

Kto chce schudnúť, nemal by sa o to pokúšať hladovaním či držaním najrôznejších diét. Je to doslova cesta do pekla a čím väčšie zamotávanie sa v bludnom kruhu rýchlej straty hmotnosti s následným ešte väčším pribratím na váhe. Áno, ide o starý známy jojo efekt, ktorému by sme sa mali určite vyhnúť, ak si nechceme úplne pokaziť metabolizmus. Keď si ho totiž [...]

Ako si zvýšiť imunitu – návrat k prírode 1

19.01.2015

V dnešnej dobe sa mnoho ľudí vracia k prírode a na liečbu rôznych chorôb aj na ich prevenciu využívajú liečivú silu prírody. V dobách, keď ešte nebola medicína a najrôznejšie lieky, ľudia poznali bylinky a často ich využívali na liečbu. Príchodom klasickej medicíny sa od prírody odklonili a dnes už mnohí berieme lieky na bolesť, proti horúčke, či antibiotiká ako [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 238127x
Priemerná čítanosť článkov: 7938x

Autor blogu