Založ si blog

Moje skúsenosti s esenciálnymi olejmi DoTerra


Keď som sa prvý krát stretla s esenciálnymi olejmi DoTerra, ktoré mi doniesla ukázať známa, celkom sa mi to páčilo. Voňalo to príjemne, presne po tej ktorej kvetine, byline či ovocí, z ktorého boli vyrobené. Keď som ale pozrela na ceny, ostala som zarazená. Hovorím jej, prečo je to preboha tak drahé? Však v Lidli si kúpim podobný olej za dve eurá! Toto je hrozne predražené, to nikto nekúpi! Tento dôvod mi vysvetlila aj ona a neskôr som sa ešte podrobnejšie veci dozvedela na prednáškach DoTerry, na ktorých som bola.

doterra_group shot

  • Oleje sú získavané destiláciou priamo z konkrétneho kvetu, listov, plodu, semien, kôry. Keď som počula, že na jednu fľaštičku ružového esenciálneho oleja je potrebných niekoľko stoviek ruží, zaplo mi to. Každá rastlina, kvetina má v sebe len obmedzené množstvo esenciálnych olejov, niektoré relatívne veľa, niektoré málo. Čím menej obsahuje esenciálnych olejov, tým drahší je potom olej, ktorý vydestilujú.
  • Esenciálne oleje DoTerra nemajú žiadne prídavné a chemické látky, nie sú riedené. Všetko čo obsahujú je 100% prírodný esenciálny olej. Sú teda veľmi veľmi koncentrované. Presvedčila som sa o tom sama, keď som si išla vyskúšať svoj prvý olej – Serenity (zmes olejov na dobrú náladu). Dala som do difuzéra vodu a čo píšu v návode? Jedna kvapka oleja? Preboha, to je málo, však to ani cítiť nebudem. Nakvapkala som tam rovno 5 kvapiek a difúzer zapla. Silná vôňa sa roznášala po miestnosti a za chvíľu som mala pocit, že sa z toho zadusím. Bolo to, akoby som sa ocitla v parfemérii, kde sa im rozbilo niekoľko fľaštičiek. Tá vôňa bola tak strašne silná, že som za chvíľu musela difuzér vypnúť a otvoriť okno. Ale poučila som sa, už nepoužívam viac ako jednu, max. dve kvapky oleja. Okrem toho, difuzér môžete používať aj pri otvorenom okne. Ja som mala najskôr strach, že mi vzácne éterické oleje a vône uniknú oknom. Ale tá vôňa je tak silná, že to, že mám otvorené okno ani nepostrehnem, miestnosť je stále plná omamnej vône.
  • Nie každá pôda je vhodná na pestovanie rastlín, byliniek a kvetov, aby sa z nich dali získavať tie najkvalitnejšie esenciálne oleje. Preto špecialisti z DoTerra cestujú po celom svete, skúmajú vhodnosť pôdy pre tú ktorú bylinu a keď nájdu tú najsprávnejšiu, dohodnú sa s miestnymi farmármi, ktorí im tieto byliny budú pestovať. Farmári dostanú presné inštrukcie, ako sa o pole a rastliny starať a kedy je tá najvhodnejšia doma na ich zber. Všetci títo farmári dostanú aj špeciálne destilačné prístroje od DoTerry, vďaka ktorým vyrobia esenciálne oleje tej najlepšej kvality. Dostanú za to nadpriemerne zaplatené, takže sa naozaj snažia, aby kvalita bola prvotriedna. Vedia, že vedci z DoTerry kvalitu ich olejov pravidelne kontrolujú. Často ide o krajiny, kde je veľká chudoba a pre miestnych farmárov je pestovanie rastlín pre DoTerru ako výhra v lotérii. Zrazu majú dostatok peňazí na jedlo, na uživenie rodiny, na posielanie svojich detí do škôl. Firma DoTerra mnohým nechala zaviesť vodovod až do ich dediny, čo je dôležité nielen na zavlažovanie poľa, ale profitujú z toho aj farmári a ich rodiny, niektorí museli predtým každý deň chodiť dve hodiny pešo pre vodu, ktorá bola ešte k tomu pochybnej kvality. Životy rodín miestnych farmárov sa otočili o 180 stupňov, vytrhli ich z biedy do bohatstva, za čo sú strašne vďační a preto robia všetko možné aj nemožné, aby vypestovali rastliny tej najlepšej kvality, z ktorých vyrobia tie najkvalitnejšie oleje, lebo odfláknutie svojej roboty by ich stálo spoluprácu s firmou DoTerra a uvrhnutie do biedy, z ktorej už raz vyšli.
  • Rastliny, byliny, kvety neobsahujú žiadne pesticídy a pôda nie je nijak chemicky hnojená.

Záver: esenciálne oleje DoTerra v skutočnosti drahé nie sú, nakoľko sú tak veľmi koncentrované, že jedna fľaštička vám aj pri dennom používaní vydrží dlhé mesiace aj viac.

A moje osobné skúsenosti?

Môžem povedať, že ja som celkom zdravý človek, netrpím žiadnou vážnou ani civilizačnou chorobou. Jediný problém u mňa boli úzkosti a nespavosť. Cez deň fungujem normálne, večer som ale mala často problém zaspať, kvôli úzkostiam. Moje myšlienky vtedy často behali smerom: „A čo bude v budúcnosti? Čo ma čaká? Zvládnem zaplatiť dlhy?“ Kvôli tomu som si často musela dávať lieky na spanie, alebo na upokojenie. S nimi sa mi zaspať podarilo do hodiny. Ale nemala som z toho dobrý pocit, že beriem toľko chémie. Keď som si prvý krát pustila na noc vôňu z esenciálneho oleja Lavendel (levanduľa), cítila som sa úžasne. Úzkosti sa vôbec nedostavili a táto vôňa vo mne vyvolávala až euforické pocity. Zaspala som takmer okamžite. Odvtedy lieky neberiem, nie je treba. Večer si pustím vôňu levandule a vychutnávam si príjemné pocity, ktoré sa hneď dostavia.

Základné esenciálne oleje DoTerra

Zmesi olejov Doterra

vona

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 2 – Ako si zrýchliť metabolizmus

26.01.2015

Ľudia sa nerodia s rovnako rýchlym metabolizmom. Možno aj vy poznáte vo svojom okolí niekoho, kto môže jesť čo chce, kalorické jedlá, sladkosti vo veľkom množstve a nepriberie ani vo vyššom veku. Málokto má ale to šťastie, väčšina z nás vekom priberá, metabolizmus sa spomaľuje, kilá sa lepia. Obézni ľudia sa radi vyhovárajú na gény a spomalený metabolizmus, nie [...]

Ako zdravo a natrvalo schudnúť 1 – Príčiny nadváhy

23.01.2015

Kto chce schudnúť, nemal by sa o to pokúšať hladovaním či držaním najrôznejších diét. Je to doslova cesta do pekla a čím väčšie zamotávanie sa v bludnom kruhu rýchlej straty hmotnosti s následným ešte väčším pribratím na váhe. Áno, ide o starý známy jojo efekt, ktorému by sme sa mali určite vyhnúť, ak si nechceme úplne pokaziť metabolizmus. Keď si ho totiž [...]

Ako si zvýšiť imunitu – návrat k prírode 2

20.01.2015

Pokiaľ ste prežívali detstvo pred viac ako tridsiatimi rokmi, možno si pamätáte na kult vitamínu C. Samozrejme, už vtedy poznala veda aj ostatné vitamíny, k obyčajným ľuďom sa však informácie o ich význame príliš nedostávali. Zato „céčko“ bolo vnímané ako najdôležitejšia živina. Deti od rodičov i učiteľov počúvali historky o úbohých námorníkoch [...]

Branislav Zurian

Zurianova inšpekcia prešla reorganizáciou i personálnymi rošádami. Podľa Šutaja Eštoka boli nevyhnutné

18.04.2024 11:36

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 237723x
Priemerná čítanosť článkov: 7924x

Autor blogu